Jak vybírat chirurgické šití?

Historie sešívání ran sahá až do doby cca 16 tisíc let před Kristem. Prvními materiály použitými jako šicí vlákno byla lněná či konopná vlákna, lýko, vlasy nebo dlouhá srst z ulovených zvířat. Vývoj používání nejrůznějších materiálů a následně také technik šití pokračoval dále až do novověku, kdy se chirurgie přesunula výhradně do medicínských center, většinou při velkých univerzitách. V roce 1890 nechala patentovat společnost Johnson & Johnson svůj vynález, první jehlu bez ouška. Šicí vlákno se tak stalo součástí jehly. A právě tento typ spojení se používá dodnes. Vývoj šicích vláken přinesl řadu objevů na poli nevstřebatelných a následně také vstřebatelných materiálů, podobně jako vývoj jehel přinesl nabídku mnoha různých velikostí, profilů či tvarů pro různé druhy použití. 

První prezentovanou vlastností šicího vlákna v našem přehledu je informace o materiálu vlákna, jeho složení, případně opatření povlakem. Následuje informace o tom, jaká je struktura šicího vlákna, tedy zda se jedná o vlákno monofilní nebo splétané, a dále informace o barevném provedení. Monofilní vlákna mají ve srovnání s vlákny splétanými lepší (hladší) průchod tkáněmi, na druhé straně však díky své vyšší elasticitě trpí nižší pevností v uzlu a po odstřižení mohou přesahující konce vlákna vzhledem ke své tuhosti dráždit okolí rány. U poddajnějších splétaných vláken se zase můžeme setkat s tzv. knotovým efektem, kdy volný konec vlákna snáze nasakuje a uchovává okolní nečistoty a představuje zvýšené riziko jako možná cesta pro infekci operační rány. Další důležitou vlastností je vstřebatelnost či nevstřebatelnost šicího vlákna. U vláken vstřebatelných je to dále informace o času resorpce (vstřebání), zda se jedná o plnou či částečnou resorpci (případně další upřesnění typu resorpce). Velmi potřebným údajem je také informace o dodávaných délkách šicích vláken. Díky těmto informacím je možné vybrat vhodný šicí materiál pro konkrétní indikaci.

Informaci o dodávaných průměrech šicích vláken přinášíme v našem přehledu v obou nejčastěji používaných systémech klasifikace, tedy jednotkách EP (dle evropského lékopisu s metrickým systémem) a jednotkách USP (dle amerického lékopisu vyjadřujícího pevnost vlákna v tahu). Standardní značení vlákna o průměru např. 0,200–0,249 mm je 2 (EP) a 3/0 (USP). 

Další informace v přehledu chirurgického šití se vztahují k jehlám a zahrnují varianty dodávaných tvarů jehel, jejich dostupné průřezy, vlastnosti hrotů a dostupné velikosti jehel. V současné době se v řadě indikací upřednostňuje atraumatické šití, s čímž souvisí také správný výběr použité jehly právě s ohledem na profil těla i hrotu, velikosti a tvaru zvolené jehly. 

Kompletní a aktualizovaný přehled všech vlastností a parametrů, obrazové či video galerie naleznete vždy na webu www.dentalchoice.cz v sekci Implantologie pod položkou Chirurgické šití

Libor Kokšal 

TISK STÁHNOUT PDF
X
... content ...
X

Chci zaslat cenovou nabídku

* povinné položky

Vaše nezávazná poptávka bude doručena distributorům poptávaného produktu, kteří vás budou individuálně kontaktovat se svými nabídkami.

Ano, i my od vás potřebujeme souhlas s používáním cookies.
A to ještě není všechno. Protože je stomateam.cz web pro odbornou zdravotnickou veřejnost, je nutné potvrdit i vaši odbornost.

Abychom vám ušetřili čas, můžete vše vyřešit jedním kliknutím. Samozřejmě si vše můžete libovolně nastavit.

Kliknutím na níže uvedené tlačítko Potvrzuji a přijímám vše vyjádříte současně souhlas s použitím všech cookies a také to, že jste odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a současně jste si vědom(a) rizik spojených se seznámením se s informacemi určenými pro odborníky ve zdravotnictví pro případ, že odborníkem ve zdravotnictví nejste. Chcete-li pokračovat k individuálnímu nastavení cookies, klikněte na tlačítko Podrobné nastavení a pokračujte dále.

×
Podrobné nastavení
V tomto nastavení můžete přizpůsobit využití souborů cookies dle kategorií a dle vašich preferencí.
Nezbytná technická cookies

Soubory nezbytné pro správné fungování webu, uchování produktu v nákupním košíku, filtrování a další základní funkce. Využití technických cookies nelze deaktivovat, využíváme je na základě oprávněného zájmu.

Analytické cookies

Soubory, které nám umožňují měřit výkon našeho webu a našich reklamních kampaní, určit počet a zdroje návštěv našeho webu apod. ...ukázat více Analytická data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které by ukázaly na konkrétního uživatele našeho webu. Nesouhlasem s využitím analytických cookies ztrácíme zčásti možnost analýzy výkonu webu, ale také možnosti optimalizace našich opatření a nastavení systému webu ...ukázat méně

Personalizované soubory cookies

Používáme také cookies a technologie, které pomáhají přizpůsobit obsah a nabídku našeho webu vašim zájmům tak, abychom mohli připravit nejlepší možnou nabídku právě pro vás. ...ukázat více Souhlas s použitím personalizovaných cookies nám společně pomůže vyvarovat se zobrazení či zasílání neužitečných či nežádoucích informací či nabídek a zobrazení jedinečných funkcí a informací pro vaše zájmy a váš status (např. člena Klubu StomaTeam). ...ukázat méně

Reklamní cookies

Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři pro zobrazení pro vás vhodného obsahu nebo reklamy na našem webu nebo na webech třetích stran. ...ukázat více Díky nim můžeme vytvářet profily založené na vašich zájmech. Při využití těchto cookies zpravidla není možná vaše bezprostřední identifikace. Nevyjádříte-li souhlas s použitím reklamních cookies, nebudeme vám zobrazovat obsah či zasílat reklamu přizpůsobené vašim zájmům. ...ukázat méně

Jsem odborníkem ve zdravotnictví ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a jsem si vědom(a) všech rizik spojených se seznámením se s informacemi určenými pro odborníky ve zdravotnictví, pokud odborníkem nejsem.